Over ons

Gandae vzw - Vereniging voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

Missie

Het Gezinsvervangend Tehuis (GVT) entiteit van Gandae vzw is een residentiële voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Door individueel aangepaste begeleiding biedt GVT Gandae de bewoners een thuis waar ze zich goed voelen.

GVT Gandae begeleidt de bewoners bij de uitbouw van een volwaardig functioneren in de maatschappij. Een zinvolle daginvulling wordt aangeboden aan bewoners van gepensioneerde leeftijd en bewoners die omwille van economische of medische redenen al dan niet tijdelijk werkloos zijn.
 

Waarden

Om een kwaliteitsvol bestaan voor de bewoners te realiseren, proberen we bij ons handelen steeds uit te gaan van 3 pedagogische principes:

 • Aan onze mensen worden de leefpatronen en omstandigheden van het alledaagse leven geboden, die zo dicht mogelijk bij of dezelfde zijn als de gewone omstandigheden en leefgewoonten in de samenleving.
 • Onze mensen met een verstandelijke beperking hebben recht op een plaats in de maatschappij en op deelname hieraan.
 • We stimuleren onze mensen in zelfstandigheid en zelfredzaamheid.
In deze principes zitten o.a. volgende waarden vervat: Unieke eigenheid van elk individu, cliëntgerichtheid, respect, teamwerking en boven alles een thuisgevoel.

Visie

GVT Gandae wil de bewoners zorg op maat aanbieden, zodat zij een kwaliteitsvol bestaan kunnen uitbouwen. De bewoner staat centraal.

Dit ‘kwaliteitsvol bestaan’ houdt in dat de bewoner zelf vorm en inhoud geeft aan het eigen leven volgens zijn basisbehoeften en dit zoveel mogelijk onder omstandigheden en volgens leefpatronen zoals die toegankelijk zijn voor andere mensen in de samenleving.

Afhankelijk van de nood aan structuur, de nood aan fysieke nabijheid van een begeleider en afhankelijk van hun eigen toekomstperspectief kan de bewoner terecht komen binnen één van de 4 huisjes of binnen de hoofdbouw.


 

Geschiedenis

Gandae VZW – Vereniging voor Sociale Integratie van Personen met een Beperking is ontstaan in 1965. Vijf personen richtten een beschutte werkplaats op waar hun familieleden met een beperking tewerkgesteld werden op basis van hun mogelijkheden. Doorheen de jaren groeide Gandae (inmiddels Gandae Handling Atelier) uit tot een toonaangevend maatwerkbedrijf met +/- 300 werknemers.

In 1976 kwam er ook een woonvorm bij; het Gezinsvervangend Tehuis (GVT) een nieuwe entiteit van Gandae vzw. Het GVT Gandae werd opgebouwd rond twee leefgroepen en was gevestigd in de Gravin Johannastraat in het centrum van Gent. De leefgroepen telden zeventien en achttien bewoners, wat een totaal maakt van 35 bewoners

In 2013 is het GVT Gandae verhuisd naar Gentbrugge. Het GVT Gandae biedt residentiële woonondersteuning, dagbesteding en individuele begeleiding aan 35 volwassen bewoners met een licht tot matig verstandelijke beperking. Uitbreiding met +/- 15% is voorzien vanaf 2017.

GVT Gandae heeft erkenning ‘tehuis werkenden’. Enerzijds impliceert dit dat de bewoners in een residentiële voorziening wonen waar 24/7 permanentie is. Anderzijds dat bewoners arbeidsbekwaam zijn en overdag kunnen werken in een reguliere dienst of beschutte werkplaats.
 

Infrastructuur

GVT Gandae beschikt over een nieuwbouw residentie opgeleverd in 2013 met een totale oppervlakte van +/- 2500m². Het gebouw is gelegen aan een park met wandelpaden en met uitzicht op de Schelde. Elke bewoner beschikt over een individuele kamer met eigen badkamer. Afhankelijk van het gebouw is de kamer voorzien van een douche of wc.

In de hoofdbouw zijn alle kamers te bereiken met de lift of trap. De hoofdbouw beschikt over een grote living met eetkamer en een professionele keuken voor de bereiding van dagverse maaltijden voor alle bewoners. Op niveau -1 is ruimte voorzien voor dagbesteding.

Daarnaast zijn er 4 huisjes die in verbinding staan met de tuin en de hoofdbouw. In elk van de huisje wonen 5 of 6 bewoners, die elk hun eigen kamer hebben met badkamer. Elk van de huisjes beschikt op het gelijkvloers over een keuken, living en eetplaats met mooi uitzicht op de grote gemeenschappelijke binnentuin.

De administratieve en de agogisch ondersteunende diensten bevinden zich in de hoofdbouw waar eveneens het onthaal en een vergaderzaal is voorzien.

GVT Gandae is vlot te bereiken met openbaar vervoer of auto.


 

Samenwerking

Er zijn heel wat samenwerkingsverbanden actief :

 • VAPH: Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap
 • Gandae Handling Atelier: maatwerkbedrijf
 • Diggie boerderij te Brakel
 • Lokaal Dienstencentrum (LDC) Speltincx te Gentbrugge
 • Buurtteam Gentbrugge
 • De Werf Sint-Amandsberg
 • Arbeidscentrum De Keiberg
 • RVT Ter Hovingen
 • PsychoTherapeutisch Centrum – Gent
 • SOM: federatie van sociaal ondernemingen vzw